Lars Sivert Larssen i rollen som Stor-Nila

Fra Børre på Berget og Anton Tvildal til Stor-Nila i Klemetspelet

Lars Sivert Larssen er en lokal kjendis som skal bekle rollen som Stor-Nila i Klemetspelet 2019. Lars Sivert er en kjent person i Hemnes og for mange på Helgeland. I sin egen forestilling om «Børre på Berget» har gjennom flere år spilt for fulle hus og begeistret mange barn med Børre og bestevennen hans Skompæ.

Han har også fått fram latteren på vidt gap hos publikum i rollen som den Nav-avhengige hypokonderen Anton Tvildal, en rollefigur han har utviklet og underholdt med ulike sammenhenger. Lars Sivert er også musiker -  bl.a. med 23 år i «Igor Kill & the Sitting Bulls» som har tre plateutgivelser, vært på mange turneer og hatt noen TV-opptredener.

Tidligere har både Reidar Sørensen, Sven Henriksen og Halvard Holmen spilt Stor-Nila. Vi synes det er utrolig artig å få en slik lokal ressursperson som bor i kommunen til denne rollen i år.

Foto forside: Frode Fagerheim

 

Litt om Stor-Nila:

På svensk side levde det en "nåjd" som het Stor-Nila. Han var gift med Lill Dokka og de levde et myteomspunnet liv i Sverige.

Stor-Nila ble dømt i ei drapssak og fikk flere år i fengsel på Langholmen ved Stockholm. På denne tida stjal de andre samene reinflokken deres, så de var på bar bakke etter soningen. Men Stor-Nila sa at det de hadde tatt fra han, skulle han ta tilbake fra dem. De hadde hovedleiren sin ved Boksjøn, sørøst for Tärnaby, men flakket mye rundt om.

Stor-Nila holdt det han lovet. Han stjal den reinen de måtte ha for å overleve. Han hadde overnaturlige evner, så folk var svært redde for å ta han. Da kunne det gå dem ille. Det var et utall historier om hva han kunne utrette. Likevel ble det nye fengselsopphold for Stor-Nila, og han og Lill Dokka ble tvunget til et liv i fattigdom. De gikk på tiggerstien og havnet etter hvert i Norge. En tigger går sjelden samme veien mange ganger, så de måtte søke nye områder og nye folk. Men et rykte har lettere for å gå raskere enn folk kan forflytte seg. Da Stor-Nila og Lill Dokka kom til Korgenområdet, ble de møtt med samme skepsis som i Sverige.